Vecka 40

Äntligen är vecka 40 här! Som vi har väntat, längtat och räknat ner. Vår pojke ska vara fullt utvecklad och färdig att lämna magen vid det här laget. Nu återstår det att se om det handlar om dagar eller ytterligare ett par veckor innan han vill ansluta sig till oss, men oavsett vilket är det inte lång tid kvar. Förhoppningen är dock att han väljer att kika ut inom den närmsta veckan. Vi har förberett oss allt vi kan och känner oss redo!
 
Idag började jag dagen på MVC, som jag har gjort varannan vecka sen en tid tillbaka. Allt såg bra ut och nu får vi se om det hinner bli fler besök dit innan födseln. Efteråt hämtade Mathias upp mig, då vi skulle på vår sista inbokade tid på Specialistmödravården.  
 
Ikväll har vi firat vecka 40 med varsin semla 😋
 
I övrigt tänkte jag sammanställa de graviditetsbesvär som jag har haft. Meningen är dock inte att klaga, allt som allt har jag haft en väldigt bra graviditet såhär långt, men för min egen del vill jag ändå skriva ner medan jag kommer ihåg. Här följer de utan inbördes ordning.
 
Halsbränna
Min halsbränna har varit väldigt lindrig. Den har kommit och gått lite svagt under de sista tre månaderna ungefär, med lite sura uppstötningar på det. Med undantag för något enstaka tillfälle har det varit hanterbart.
 
Trötthet
Tröttheten har tett sig lite olika. Vissa gånger har jag känt att jag behöver vila efter minsta lilla och andra gånger är det helt enkelt för att jag inte sovit tillräckligt bra. 
 
Svullna ben och fötter
Fötterna och smalbenen är allt som oftast svullna. Jobbigast har väl varit när fötterna inte får plats i skorna, eller när fötterna har svullnat upp i skorna under dagen och det blir ett obehagligt tryck. Jag har varit ganska dålig på att använda mina stödstrumpor, mest eftersom de är så besvärliga att få på och av.  
 
Nästäppa
Mer eller mindre varje natt slår nästäppan in just som man ska sova, sådär lagom störigt. Det brukar i alla fall lätta efter en stund trots att jag inte använder nässpray.
 
Sömnsvårigheter
Med nästäppa, karpaltunnelsyndrom, behov av att springa på toaletten stup i ett och en växande mage som gör det mer och mer obekvämt, har det inte varit många nätter med riktigt god sömn. Jag gillar inte heller att enbart sova på sidan, men har tvingat mig själv till det ändå de senaste månaderna för bebis skull.
 
Liten blåsa
Att behöva springa på toaletten började tidigt och nu känner man ju verkligen att kissblåsan inte har så stor plats. De senaste dagarna har det även känts som om lillen har tryckt extra mycket på den.
 
Karpaltunnelsyndrom
Det här var inget graviditetsbesvär som jag kände till sedan tidigare. Det började ungefär mitt i graviditeten med att jag vaknade om nätterna av att händerna domnat bort och kändes extremt svullna. Det kunde hända flera gånger per natt och tog tid att få igång blodcirkulationen igen. Även om dagarna fick jag liknande symptom. Jag fick hjälp hos en arbetsterapeut där jag provade ut handledsskenor som jag har sovit med om nätterna sen dess. De har varit till otroligt stor hjälp!
 
Känslig
Graviditetshormonerna har gjort mig känsligare än vanligt. Började nästan gråta när jag såg ett barn i rullstol i ett köpcenter tidigt i graviditeten och har många gånger kämpat med att hålla tillbaka tårarna sen dess. Nyss grät jag till Mandelmanns när en av deras kalvar dog.  
 
Öm vid mellangärdet
I ungefär två månaders tid har det ömmat/känts väldigt obehagligt vid mellangärdet när jag ligger på sidan. Till en början var det bara när jag låg på ena sidan, men nu är det oavsett sida, vilket är frustrerande när det är just sidan jag sover på. Ska bli så skönt att bli av med det besväret när pojken är ute.
 
Gravidhjärna
Min gravidhjärna är lite långsammare än vanligt. Jag kan öppna en låda, för att genast glömma vad det var jag skulle ha i lådan. Nyligen glömde jag helt bort att betala en räkning, vilket jag inte missat på jag vet inte hur många år. 
 
Jag har inte...
...varit direkt illamående, haft någon närmre foglossning eller varit förstoppad, vilket jag är så tacksam för! 
 
Babylängtan | Babylängtan, Gravid, Gravidsymptom, Semlor, bfjanuari2019 | |
#1 - - Carre:

Skönt att det har varit en ”lindrig” graviditet 😊 det blir bara mer och mer spännande nu i väntan 😉❤️

Svar: Ja, verkligen! ❤️
Andrea Antunes

Upp