Morotssoppa

Tidigare ikväll lagade vi morotssoppa till middag. Det var tredje gången jag lagade det och det blev också tredje gången gillt. Första gången minns jag inte riktigt, andra gången lagade vi efter något halvkrångligt recept med sesamfrön, som förvisso är goda men förstörde konsistensen enligt min mening. Inför kvällens omgång hade jag hittat ett simpelt recept som jag valde att justera lite här och där. Den blev jättegod och passar utmärkt såhär en grå vardag i vinterrusket. Eftersom jag blev så nöjd tänkte jag dela med mig av receptet, som är för ungefär fem personer.
 
Ingredienser:
1 kg morötter
2 gullökar
2 vitlöksklyftor
1 urkärnad chili
Steksmör
Olivolja 
Salt & peppar
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
Ca: 1,5 dl grädde
 
Gör såhär:
1. Skala morötterna och skär i skivor.
2. Hacka lök, samt finhacka vitlöken och chilin. Fräs i kastrull med smör.
3. Tillsätt morötter och en skvätt olivolja och låt fräsa en stund utan att morötterna får färg. Salta och peppra!
4. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka ca: 15 min tills morötterna är mjuka.
5. Häll i grädde.
6. Mixa soppan slät.
7. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt efter smak.
8. Servera soppan med bröd (om inte nybakat, gärna uppvärmt) och en alkoholfri öl.
 
Mat, Recept | Mat, Morotssoppa, Morötter, Recept, Soppa | |
Upp